måndag 20 oktober 2014

Isaiah "Ikey" Owens (1975-2014)


I dagarna fick jag reda på den tråkiga nyheten att Isaiah Owens hade dött. Endast 40 år gammal lämnade han oss p g a en hjärtattack.
     För mig har Owens varit viktig då han var en viktigt medlem i Mars Volta från starten av gruppens karriär t o m skivan Octahedron (2009). Han var även med i gruppen De Facto tillsamman med Cedric och Omar från Mars Volta samt en viss Jeremy Ward vars tidiga död påverkade alla deras liv (texterna på Mars Voltas första skiva är starkt influerade av denna händelse). De Facto är en dub-grupp där Omar spelar bas, Cedric trummor, Ikey klaviatur och Ward klaviatur och ljudmanipulation.
     Förutom dessa två exempel har Owens jobbat som producent och gästmusiker i många sammanhang. På senare tid sysslade han främst med soloprojektet Free Moral Agents och var en del av Jack Whites liveband.
     En duktig musiker har gått ur tiden. Nedan följer lite exempel. Ikey brukar inte få mycket spotlight så mina exempel är kanske lite tråkiga ur den synpunkten. Hur som helst går det att lyssna på honom genom alla de projekt han deltagit i.


Inga kommentarer: