torsdag 22 januari 2015

Jakten på morfars röst

Titeln på det här inlägget är minst sagt klätt i mystik. Det hela kräver så klart sin förklaring och det ska du, kära läsare, givetvis få. Det här inlägget kommer att handlar om min morfar och jakten på att finna något han har lämnat efter sig - inspelningarna av hans röst.
     Min morfar har varit död i många år nu och jag var väldigt ung när han gick bort. Utan att gå in på detaljer kan man säga att hans sätt att leva inte var det bästa för hälsan. Jag kände till problemen kring morfar ganska sent i livet efter hans död. Bland mina barnminnen finns endast en glad och konstnärligt lagd man som jag inte hyste något annat än positiva känslor för.
     Förutom de fina tavlorna som t ex en målad helvägg i mitt första hem barndomshus och på väggarna lite överallt, målade han även stenfiskarna i den lilla fontänen i det andra husets trädgård. Ett av de starkaste minnena är nog, både för min bror och mig, den julafton då han hade gjort en fantastisk borg till våra leksaksriddare. Den hade vallgrav och vindbrygga som gick att hissa upp och ner. Morfar hade gjort den själv från grunden. Jag minns den julaftonsförmiddagen med stor värme i hjärtat och det är något jag och min bror ofta talar om.

Världens bästa borg. Punkt.

En bit in på livet började jag förstå att morfar hade arbetat mycket med underhållning. Sång, stand up, revy med mera. Ofta blir jag väldigt ledsen när jag tänker på vad vår relation hade kunnat vara idag om han hade varit i livet idag. Efter alla dessa år har jag hamnat på en liknande bana och det är tråkigt att inte få dela det med honom. När han försvann var jag i en ålder då det lika gärna hade kunnat bli något annat.

Morfar kör stand-up.

Efter ett event på Musik- och Teaterbiblioteket (klicka här för länk) hände något inom mig. Vid besöket trodde jag dock inte att det hela skulle gå så långt som det har gjort. Efter något jag hörde på eventet som ledde tankarna till morfar (se inlägget) blev jag bit för bit fast i tanken att få höra hur morfar lät. 
     Så jag funderade på om morfar fanns inspelad någonstans. Jag visste t ex att mor och far hade lite rullband hemma där bl a mamma, som liten, sjunger en del med morfar. Samtidigt fick jag nys om att min mor och min morbror vid något tillfälle hade fått varsin stenkaka med en inspelning där morfar medverkade. Jakten hade börjat.

Rullbanden
Efter lite grävande i mina föräldrars källare fann min far de mystiska rullbanden. 15 stycken rullband fann han varav de flesta hade lång inspelningstid. 

En korg fylld av ljud-mystik.

Nu fanns det ett par problem att tackla. Dels skulle dessa rullband överföras på något vis till digital form och helst skulle vi hitta just de rullband som faktiskt hade något med morfars röst på sig. Rullbanden hade nämligen tillhört både morfar och min far och det var otydligt vilket band som var vems.
     Jag hade tidigare vänt mig till företaget BGA Video för att konvertera mina föräldrars gamla VHS:er till DVD. Dyrt var det men jobbet blev gjort och jag har nu Katy den lilla larven och Änglahund på svenska igen. Eftersom de också hanterar rullband och då jag inte fann några andra rimliga vägar så blev det BGA till detta rullbandsprojekt också. Eftersom ett rullband kostade ca 300 kronor att spela av är det ingen billig historia. 15 rullband...vilka väljer man? Det fick hur som helst räcka med tre stycken och slumpen fick avgöra vilka det blev.

De utvalda tre.

Resultatet var både bra och dåligt. Ett band var morfars och två var min fars. Valet av musik avslöjade tydligt vilket band som tillhörde vem. Det märks hur morfar går från klassiskt in till 60-talets pop. Här möts de och sedan skiljer det sig snart genom Meatloaf och Bruce Springsteen. Mötet på mitten är väldigt fint tycker jag.
     Kvaliteten på inspelningarna varierar kraftigt eftersom inspelningarna är från alla möjliga sammanhang. Det ska kanske påpekats att de ibland har spelat in ljudet i rummet med sin bandare. Jag återkommer till det strax. 
     Ingen inspelning av morfars röst fanns bland dessa rullband (så vitt jag förstår). Bland all musik dök det enbart upp några inspelningar av annat som en av min mors barndomsvänner (som ni finner nedan), morfars vänner (förmodligen ute vid hans stuga) och en otydlig och kort "businspelning" av min mor eller morbror och deras vänner. 


Man skulle kunna se det här som ett misslyckande men jag fann något mycket större som visade sig bli en väldigt känslosam upplevelse. När jag satt och lyssnade på inspelningarna blev jag ibland medveten om att jag på sätt och vis inte var ensam. Då själva rummet finns med i många inspelningar för att morfar respektive pappa ibland spelade in sändningar från t ex radio med bandspelarens mikrofon var de på ett sätt där tillsammans med mig. Man kan ibland höra hur de andas, hostar e t c. Det var som att lyssna på musik med morfar eller med pappa när han var i min ålder. Ett charmigt exempel på detta är också när ett barn, som kan vara min mamma som liten, springer in i en möbel av något slag.
     Det här var väldigt magiskt och det var också väldigt viktigt i fråga om resultat. Det är värt att än en gång poängtera att min morfar inte har varit i livet sedan länge. Jag blev kraftigt påverkad av detta i flera dagar och känslosam på ett sätt som jag inte kunde skaka av mig.
     Gällande de resterande ljudbanden så finns de givetvis kvar i korgen men alla sina hemligheter. Då det kostar mycket får det ta sin tid men jag börjar känna att jag vill ha samtliga inspelade. Till en början ska vi, till nästa gång, försöka lokalisera rätt rullband innan.

Stenkakan
Det här visade bli en besvärlig jakt. Först verkade det inte som att min mor eller hennes bror hade kvar sin kopia av denna inspelning, den verkade puts väck. Så vad gör man? Man börjar gräva.
     Jag började med att tala med orkesterledaren, Knut Ottosson, då han bor i min hemort och är i livet. Han kände igen morfars namn då de hade gjort en hel del tillsammans och hade en del inspelningar hemma. För att inte vara för framfusig så meddelade jag att jag skulle återkomma om jag inte fann inspelningarna på annat håll först. Herr Ottosson var dock mycket hjälpsam med info om var de hade spelat in den.
     Nästa steg var att ringa Linköpings kommun för att se om det fanns något lagrat i deras arkiv. Det är nämligen så att Folkets Hus i Linköping hade haft en inspelningsstudio förr där den här stenkakan skulle ha spelats in. Efter detta var det en massa bollande mellan olika personer. Jag talade med alla möjliga kulturplatser som t ex Östergötlands Museum.
     Det var ett långt och segt sökande då det tog ganska lång tid innan alla svarade. Då och då tog det stopp. Precis på väg att pusha lite flera kontakter kom ett mail från min far. Min morbror hade kvar sin kopia trots allt! Tur var kanske det då jag var på väg att ge upp och störa stackars Ottosson och be honom om att låna hans gamla stenkakor.

Den mystiska stenkakan.

Vid nästa besök i Åtvidaberg fick jag låna en av min morbrors inspelade minnen av sin far. Jag fraktade den som om det vore ett barn och lämnade med orolig själ över den till BGA några dagar senare. Nu var det bara att vänta. Så nära nu.
     En vecka, två veckor, tre veckor. Vänta vänta vänta. Plötsligt ett mail. Paketet var framme. Det stod inget om att något hade gått fel. Så satt jag där på tunnelbanan hem med skivan och inspelningen i handen minst lika orolig över att skivan skulle gå sönder den här gången. Min förväntan är svår att förklara. Någon slags förberedelse på besvikelse antar jag att det var, men en besvikelse över vad? Det var ju inte så att det här handlade om ett ljudtekniskt eller musikaliskt sammanhang - det handlade om morfar. Hur lät morfar nu igen, eller iallafall hur lät morfar när han sjöng?
     Resultatet hör ni nedan och tyvärr verkar morfar främst köra på den inspelningen. Huvudsången verkar vara någon annan. Men visst är morfar, herr Åke Skoogh, mycket riktigt med på denna inspelning från 1956.

2 kommentarer:

Hanna Dahl sa...

Kul att höra min mamma sjunga��

Dani sa...

Hej Hanna!

Kul att vi hittade det här lilla minnet. Hoppas din mor får höra det här snart då det säkert är något hon inte har hört på år och dag :)