måndag 13 april 2015

Året på Jano, Jazzklubb Nordost

Så hade dagen kommit. Det var dags för det allra sista tillfället då jag arbetade som ljudtekniker på jazzklubben Jano i Täby. Jag och Andreas tog oss i vanlig ordning till Täby Park Hotel med stor glädje för att avsluta något som har betytt mycket för oss båda. Vi hade nu varit ljudtekniker två hela säsonger i denna fina förening. Live-scenen och allt vad den innebär hade fått oss att växa mycket i vår framtida yrkesroll. På sätt och vis var det även här det faktiskt hade blivit en yrkesroll.
     Vi hade släpat på prylar, kopplat prylar, skakat på huvudet över varför prylar har betett sig som de gjort och byggt upp ett sätt att samarbeta med många fina artister. Listan på lärdomar var stor och likaså även den stora lyckan att få vara en bidragande del av så många fina musikframträdande.
     Till större delen av tiden befann sig verksamheten i rotundan. En lokal vars akustiska egenskaper är minst sagt knepiga. En nyttig upplevelse då det är svårhanterligt helt enkelt. Samtidigt är det tydligt varför medlemmarna har trivts där så länge - de runda borden och de tre våningsplanen är socialt sätt väldigt trevliga och alla verkar verkligen trivas i varandras sällskap.

Välfylld scen i Rotundan (foto från tredje våningen).
 Robert Wells hard at work i Rotundan.

Varsin guldpåse efter första säsongens hårda slit.

Efter jul fortsatte vi med vår andra säsong men efter sju konserter råkade Rotundan ut för vattenskador. På grund av det här förflyttades klubbens aktiviteter till en hörsal tre våningar upp. Det hela resulterade i mer bärande av utrustning (jag är jättestark nu) men framförallt en lokal med bättre ljud. Trots de stora fördelarna med ljudet är det en hörsal så det känns lite som att medlemmarna är på bio.

Hörsalen.

Andreas jobbar hårt.

Med andra ord är det för och nackdelar med det ena eller det andra. Själv blev nästan omedelbart partiskt till lokalen med bra ljud och trivdes bäst där. Inte så konstigt kanske eftersom det gick att få fram bättre arbetsresultat där. Oavsett var har befunnit oss har vi alltid strävat efter att testa olika arbetspositioner i lokalen och försökt att hitta knep för att förbättra sättet vi arbetar på. Varje detalj är och har känts viktig för oss.

Kändisar i föreningens tidning.

Arbetet på Jano har gett oss många fina kommentarer från klubbens medlemmar genom året och det har värmt i hjärtat varje gång. Ett stort tack till alla fina människor i styrelsen som släppte in oss i deras gemenskap och lämnade utrymme för vårt egna kreativa tänkande för att lära oss så mycket som möjligt. Störst tack vill jag rikta till Mats som har varit vår mentor under Jano-tiden - utan tvekan en person som med sina kunskaper och sin uppmuntran har bidragit med mycket till våra framtida karriärer.

Tre glada ljudintresserade.


Inga kommentarer: