lördag 12 november 2016

Dokumentär: Filmen om Esbjörn Svensson (2016)

Esbjörn Svensson är för jazzvärlden en mycket omtalad svensk personlighet. Han hann i sitt liv lyckas att bli känd internationellt. Han dog i en dykolycka vid 44 års ålder och hade minst sagt en gof framtid som musiker. Jag bör kanske påpeka att E.S.T, precis som Esbjörn själv säger, inte nödvändigtvis spelar jazz. Till skillnad från Bo Kaspers Orkester så är det här själva grunden finns och inte influensen. Det är intressant hur de båda grupperna påminner om sitt sätt att befinna sig i gråzonen.
     Den här dokumentären var väldigt trevlig eftersom man själv får höra Esbjörn tala ur ett sommarprat i Sveriges Radio. Han verkade ha en mycket fin vy på sitt skapande och verkligen ha en förmåga att bara spela för att han ville spela. Man ska vara noga med att påpeka att han inte bara kunde spela bara sådär, han övade givetvis som ett djur. Många gånger talar man om talanger som om de inte behövde anstränga sig men det handlar främst om intresse och hårt jobb. Alla kan nå långt men visst, vi kanske inte alla kan bli som Esbjörn.
     Jag har själv mycket att gå igenom av E.S.T.:s musik men det finns vissa låtar som träffar mitt hjärta utan ansträngning. Jag är även, som en del av er vet, mycket förtjust med Magnus, trumslagarens, egna musik efter Esbjörns bortgång.
     Det går att se dokumentären i 16 dagar till på SVT Play. Den är ungefär en timme lång och väldigt fin. Jag tror verkligen att många som inte fastnar för jazz i största allmänhet kan se Esbjörns kompositioner som en brygga till något nytt och fantastiskt. Så ge det ett försök.

Du hittar dokumentären här:
http://www.svtplay.se/video/10792471/filmen-om-esbjorn-svensson/filmen-om-esbjorn-svensson-avsnitt-1

Inga kommentarer: