fredag 5 oktober 2012

Experimentell poprock på StrandKonsert
14 september 2012
Omar Rodriguez-Lopez Group/Bosnian Rainbows
Strand


Omar Rodriguez-Lopez är minst sagt en mångsidig artist, orädd för att dra saker till sin spets och utforska sina möjligheter. De som följt hans karriär från At the Drive In till the Mars Volta vet att han har experimenterat friskt genom åren. Han har dessutom en gedigen katalog av ca 30 solo-album i ryggen. Även om spelningen går under hans namn visar det sig att det handlar om en helt ny grupp - Bosnian Rainbows.
     Det känns redan från början hur den nya konstellationen fungerar riktigt bra. Med stadiga elektroniska takter, utsvävande galenskaper och ett riktigt bra sound övertygar gruppen verkligen. Omars trogna bundsförvant Dentoni Parks är lika träffsäker på trummorna som vanlig och som tur är bjuder de på några tillfällen med hans fantastiska timing. Även om man saknar Juan Alderete på elbasen, ersätts han på ett passande sätt av Nicci Kaspers synthar. Kaspers levererade tunga basgångar samt synthslingor som höll grunden stadig och intressant.
    Som en vulgär schaman dansar och skakar sångerskan Teri Gender Bender (Teresa Suaréz) över hela scenen, stundtals utanför den. Hennes attitydstarka sångsätt passar riktigt bra med den starka, stadiga pulsen. Med galna blickar och mycket scenspel lyckas hon stjäla en hel del av den uppmärksamhet som annars per automatik går till Omar.
    För de som förväntade sig Omars milslånga gitarrsolon och låtar på 15 minuter fanns det helt klart en risk för besvikelse. Det nya elektroniska pop-soundet har genomsyrat allt Omar har producerat på senare tid. Den nya gruppen är inget undantag, men trots allt har hans kosmiskt svävande signaturljud fått sitt rättmätiga utrymme även här.
    Man kan inte annat än längta till att skivan kommer ut.