Om vi bortser från de icke-nyttor som musikvetenskapliga studier kan innebära är det ett mycket inspirerande och lärorikt ämne att studera. En av de största behållningar jag har fått av dessa är den kärlek för nya instrument som dök upp, instrument som tidigare kunde ha känts svåra eller ointressanta.
När det handlar om orgel så var det ju främst de moderna orglarna jag förr hade haft kontakt med. Jag syftar då på t.ex. hammond och B3, sådana orglar som dyker upp i sammanhang med musik från senare 1900-talet.
Kyrkorgeln är en annan sak, ett stort och komplext instrument. Kontakten med instrumentet sker ju främst I samband med enklare musiksammanhang som skolavslutningar, begravningar och liknande. Bortsett från rollen som bakgrundsmusik i film når inte orgelkompositioner våra öron - inte de skapade för dessa giganter bland instrument.
I takt med 2012 års studier växte en förtjusning över instrumentet fram, främst på sistone då jag äntligen får lyssna på musiken för att det är kul igen. Förutom den vanliga gamla visan att jag vill kunna spela även detta instrument utöver andra, ville jag även förstå hur den fungerade.
Jag hittade till slut en bra dokumentär som jag ville dela med mig av då den tar upp så många bra saker. Den heter "History of the Organ" (vol 1-4) och finns på nätet i fyra delar. Tittaren får besöka ett antal kända kyrkorglar i världen med en beskrivning av vad som är unikt för dessa samt höra och se hela musikexempel framförda av organister på plats. Utöver detta får man även inblick tillverkningsprocessen.
Så poppa lite popcorn, häll upp ett glas vin, samla familjen och ladda dokumentären på högsta Youtube-kvalité. Den första delen finner ni nedanför, resterande finns i högerkanten på relaterade videoklipp (på Youtube). Mycket nöje mina vänner.