tisdag 10 mars 2015

Kurt Rosenwinkel - Star of Jupiter (2012)

För sig som gillar: gitarrdriven jazz, pedaleffekter, fantastisk timing.

Medverkande:
- Kurt Rosenwinkel – guitar and vocals
- Aaron Parks – piano
- Eric Revis – bass
- Justin Faulkner – drums

Kurt Rosenwinkel är en av de artister som verkligen har fått mig att uppskatta jazzens underbara värld. Som jag har nämnt någon gång förut beror det mycket på att gitarren är ett instrument jag är extremt bekväm med sedan tidigare, det blev en bra bro helt enkelt. Rosenwinkel har också utvecklat min uppfattning över vad det innebär att vara en skicklig gitarrist och vad instrumentet kan uttrycka. Kort sagt har han blivit en inflytelserik person i mitt musikaliska liv och det var t ex inte svårt att haka på live-spelningen på Fasching i juni (länk).
      Rosenwinkel är också väldigt engagerande att lyssna på av den anledningen att han blandar mycket stilar på sina skivor. Hans jazz är minst sagt modern och undertecknat faller lätt för den sorten. En bra start för många som känner sig nyfikna på jazz med gitarren i fokus.
     För dig som är bekant med genren är det här med golding inget nytt. Det innebär kort att man på ett tydligt sätt gnolar med musiken. Keith Jarrett är ett bra exempel på detta liksom svensken Esbjörn Svensson. Ofta låter det här rätt charmigt men samtidigt lite tokigt. Rosenwinkel har gjort det till en konst. Han använder det på ett mycket subtilt men alltid närvarande sätt i samförstånd med instrumentet på sätt som blandar sig så otroligt bra. Det här har alltid imponerat på mig och det är något han även gör bra live med mikrofon enbart för detta syfte. 
     Den här skivan, som snart är tre år gammal, är en av de som har börjat gro på mig rejält. Det är med stor entusiasm som jag lyssnar till varje ton han spelar då hans timing och frasering är helt otrolig. Hans gitarrton är också riktigt härlig och går väl ihop med mig. Allt flödar helt ansträngningsfritt och han är ett bra exempel på hur mycket effektpedaler fortfarande kräver ordentlig vana och kunskap i spelandet.
     Den här skivan finns inte på Spotify men det finns en del av hans andra album där. Många av dem är riktigt trevliga också och väl värda att rekommendera! Youtube har hur som helst en del av låtarna tillgängliga så det går att ta den vägen för att få en uppfattning om just det här verket. Jag avslutar det här inlägget med en personlig favorit från skivan:

Inga kommentarer: