söndag 19 april 2015

Dokumentär: Moog (2014)


Moog är den dokumentär om den sedan 2005 avlidne Robert Arthur "Bob" Moog, skaparen av många tidiga elektroniska instrument. Tittaren får följa med Moog när han själv, eller i samtal med andra musiker, konstruktörer med mera, talar om sitt liv och sina apparater. Förutom ämnen som karriär och konstruktion talas det en hel del om hur elektronisk musik fann sin plats efter en hel del motstånd i början. T ex hur han tidigt blir anklagad för att förstöra det som ansågs vara musik och t o m den kultur han levde i.


Moogsynth i en av många reklamsammanhang på den tiden. 
Helfestlig och horribel på samma gång.

En annan aspekt som det läggs mycket tid på är Moogs filosofiska tankar och känslor kring det han gör. Hur han har funnit en plats för sina maskiner som en naturlig del av människors liv. Kommunikationen mellan människa och maskin bortom knapparna och tangenter sätt ofta i fokus i de avsnitten och bjuder på en del spännande tankegångar.
     Jag hade hoppats på något mer när jag började se den här. Om man är intresserad av synthar kan man mycket väl få ut något av den här men i jämförelse med I Dream of Wires (2013), som jag skrivit om tidigare (länk), känns den ganska svag. Jag rekommenderar hur som helst att man tar sig en titt på ämnet känns intressant.

Inga kommentarer: