tisdag 8 december 2015

Georg Wadenius, Arild Andersen, Jan Lundgren - Jul på svenska (2009)

Om du gillar: Lugn jazz-trio, någon av de involverade musikerna, julstämning.

Plötsligt kom dagen. Det blev dags att skriva om en julskiva. Varför har det inte klickat med julskivor förr? Jo det är enkelt att förklara. Fokus på julskivor är alltid sångaren/sångerskan och allt det instrumentala kommer i skymundan. Det är inte fel eller dåligt på något vis så klart men det är helt enkelt inget jag fastnar för. 
     Det här är en rekommendation från min vän Carin Hallin och jag är tacksam för att äntligen ha fått en musikalisk kontakt med julen. T o m Staffan Stalledräng går att ta på allvar. En visa som i regel endast kan räddas av att söta barn skrålar fram den i konstiga kläder. Tack för detta Carin för det betyder faktiskt ganska mycket.
     Jul på svenska är en skiva som med jazz i grunden, åtminstone i själva instrumentationen, går igenom olika julvisor från den svenska traditionen. Skivan verkar främst gå under Georg Wadenius och jag antar att han får ses som bandledaren av den anledningen. Med sig har han Arild Andersen på bas och Jan Lundgren på piano.
     Förutom att musikerna, en del av den svenska jazzeliten, gör en otroligt vacker tolkning som går rakt in i hjärtat så låter det också bra. Det är en fröjd att lyssna på det här i vintermörkret. Så nu när snön snart faller ner över oss (om det inte har hänt dig redan) tycker jag att du ska fixa lite kaffe, te, glögg, julöl eller samtliga och njuta. Tänd ett ljus också.


Pssssst!
Det finns även en Jul på norska (2013) av samma musiker. Gillar du det här borde du ta en lyssning på den också. Framförallt om du har norska kopplingar så klart.     

Inga kommentarer: