fredag 9 juni 2017

Dokumentär: Resonate (2008)

Musikinstrument alltså - wow. Det är verkligen en stor värld fylld av historia och hantverk. En aspekt av musiken som man inte riktigt får ta del av om man inte verkligen kollar själv är t ex hantverket. Hur byggs instrumenten, vilka material används, hur lång tid tar det, vilka är det som gör sånt här egentligen?
     Det var musikforskningen som fick mig att få upp ögonen för det här området - framförallt när jag fick titta närmare på en stor orgel. Alla dessa rör, alla kapade, slipade, mätta, stämda för hand. Sen själva träväggarna, mekaniken o s v. Orgeln är helt sjuk som konstruktion. Instrumentkonstruktörer har en av de absolut finaste yrken jag känner till.

Den här dokumentären handlar om en väldigt speciell variant av gitarr jag knappt har sett skymten av i verkliga livet. I musikbutiker dyker den upp då och då. Det finns kanske max en i butiken om någon alls. Vid ett tillfälle fick jag faktiskt prova en. Jag vill minnas att det var på Musikbörsen (innan namnbytet till 4Sound) i Norrköping. Det lät som något mitt emellan en stålsträngad akustisk gitarr och en banjo. Det är inte så konstigt då många banjos är tillverkade med samma princip.
     Jag hade haft den här dokumentären på "att se"-listan länge och passade på när jag låg sjuk i soffan. Jag rekommenderar den varmt till alla som spelar gitarr då man får se så många delar av tillverkningsprocessen och ta del av en musiktradition man t ex som svensk inte ser så mycket av. 
     Ett annat plus är att det är mycket intervjutid med t ex Bob Brozman som jag har skrivit om förut när jag fick reda på att han hade dött. Han är verkligen grym. Han, en national och slide är verkligen insane.


Inga kommentarer: