söndag 13 oktober 2013

Dokumentär: Pianomania (2009)


Filmen kretsar kring Stefan Knüpfer, tekniker och pianostämmare för företaget Steinway & Sons. Tittaren får följa honom under ett arbetsår och det ges inblick i de olika arbetsuppgifter som Knüpfer har, både speciella undantagsfall och upprepliga standardjusteringar.
     Olika tekniker för att dämpa, rikta och få till olika specifika klanger från instrumentet dyker upp. När en pianist i början av filmen t.ex. ber om att få pianot att ha en känsla av olika klanger från pianot såsom cembalo och orgel, växte filmen redan något enormt. Man förstår hur dedikerad Knüpfer är i sin uppgift och hur det ofta lutar åt en vacker besatthet. I hans möten med olika proffsmusiker uppkommer både små och stora justeringar och lösningar som kräver vana, erfarenhet och kunskap. Spjutspetsnivån är otroligt härlig att se på både från musikernas och teknikernas sida.

Sena  arbetstimmar

En röd tråd genom filmen är förberedandet och inspelningen av några Bach-kompositioner (det är här förfrågan av klangerna dyker upp). Det leder till intressanta inblickar i hur musiker, instrumenttekniker och inspelningstekniker måste ha ett samförstånd och ett samarbete för att det viktigaste ska komma i fokus - själva musiken.

Knüpfer petar runt

Kort sagt en mycket intressant dokument som visar en del av allt det hårda jobb som i vissa sammanhang läggs ner bakom kulisserna för att vi som lyssnare slutligen ska få en fantastisk upplevelse där musiken får den värdighet den förtjänar.

Inga kommentarer: