torsdag 14 maj 2015

Konsert: Stanley Clarke

Fasching, Stockholm
11 mars 2015

Musiker:

Stanley Clarke – bas
Beka Gochiashvili – piano
Cameron Graves – keys
Michael Mitchel – trummor
Natasha Agrama - sång

Tisdagen den 14 april hade jag glädjen att få vara med en heldag på Fasching från intag av utrustning och riggning till konsert. Det här var en jättefin chans att få se hur allt är uppbyggt och tänkt att fungera. Stanley hade egen ljudtekniker så dessvärre kunde jag inte snegla på den processen vidare mycket. Hur som helst kunde jag se hur allt var kopplat och ordnat med innan konserten samt vara med på soundchecken.

Riggat och klart för Stanley Clarke.

Konserten var grym även om de körde ut ljudet för högt för min smak. Å andra sidan är det alltid så numera så öronpropparna var redo i fickan redan vid frukostbordet. Jag vill vara noga med att påpeka att det inte var Faschingpersonalens fel i det här fallet då de inte stod vid spakarna under konserten.
     Clarke spelade lite blandat från karriären. Ibland var det lugnare jazz men till största delen bjöds det på fusion. Man kan lugnt säga att det märks att han har spelat bas på hög nivå hela sitt liv. Han bjöd på ett väldigt virtuost framträdande. Med sig på turnén hade han med sig ett gäng yngre musiker. 18, 19 och 30-ish år gamla var de och i regel otroligt duktiga på det de gjorde. Sångerskan Natasja, Clarkes systerdotter eller något sådant, sjöng på en låt. Hennes ålder uppdagades inte men även hon var en yngre förmåga.
     Jag blev förvånad över att Clarke nästan uteslutande spelade på sin kontrabas. Kanske kände han att det var en sådan stämning den kvällen. Trots allt hade han en konsert dagen efter också och kanske ville blanda lite. Klart är också att det här var den enda klubbkonserten under turnén så med andra ord kanske det passade bättre så på Fasching.
     Först i extranumret tog han upp elbasen som stått där hela kvällen. Valen av låt var ingen förvåning. Givetvis blev det hans gamla hit Schooldays de spelade vilket jag själv inte är ett jättestort fan av. Den är ok helt enkelt. Stycket fortsatte som en medley och till min stora lycka dök något välbekant upp - Parliaments låt Star Child (Mothership Connection).

 "If you hear any noise, It's just me and the boys. HIT ME!"

En riktigt kul konsert med jazz och jazz-fusion. Ett hav av helt sjuka solon och jag har aldrig sett någon spela så snabbt på en kontrabas så pass länge som Clarke gjorde. Då och då beklagar jag mig över att det inte finns så många trumsolon längre. Den här kvällen fick jag mätta den hungern rejält. Nice. Fasching är verkligen en grymt härlig plats med många bra konserter varje år. Lokalen kanske inte låter sådär superkul med tanke på hur den är utformat men för mig är det en av anledningarna till att jag aldrig kommer att vilja flytta från Stockholm.

Följande klipp är inte från konserten men från samma turné:
https://www.youtube.com/watch?v=vDmslmBTXD4
https://www.youtube.com/watch?v=WZvTdenhWvg

Inga kommentarer: