fredag 12 juni 2015

Ornette Coleman (1930-2015)

Ännu en legend har lämnat jordelivet och även om min personliga relation till Coleman är ganska svag än så länge går det inte att bortse från de spår han har lämnat i musikvärlden. Det finns ingen som har läst modern musikhistoria eller någon som lyssnar mycket på jazz som inte har hört hans namn.
     Så vad gör Ornette Colemans musik så speciell? Jo, det är så att man brukar tala om honom som den som etablerade genren "Free Jazz" eller "Free Form". Detta i samband med skivan från 1961 som fick just namnet Free Jazz: A Collective Improvisation.
     I korthet innebär genren jazzmusik där alla involverade instrument får ta precis lika mycket utrymme och arbeta individuellt. Sedan samlas man fortfarande kring "ett löst sammanhang". Det här skapar väldigt speciella klangvärldar som kan vara lite knepigt att ta in till en början. Med lite tålamod och ett öppet sinne kommer så småningom allt samman.
     Tycka vad man vill men banbrytande var det iallafall. Själv anser jag att det här är en av de genrer som med sitt stora mod och självförtroende vågade/vågar utveckla musiken och bryta ner de många regler som finns. Ibland är regler trevligt. Ibland är det urtråkigt. Hur som helst är det härligt att se när någon utmanar gränserna för vad "musik" ska innebära. Av samma anledningar är den atonala musikvärlden en av de mest spännande saker jag vet.
     Ok Daniel, då vet vi. Hur låter det då? Hur låter detta "organiserade kaos" du beskriver med så många fina ord? Say no more. Nu börjar resan. Håll i hatten.

 

Inga kommentarer: