lördag 11 juli 2015

Dokumentär: Beautiful Noise (2014)

Det här är en dokumentär om musikgenren shoegaze, en genre som verkar vara förhållandevis okänd även om den har influerat otroligt många band. Läsare av  den här bloggen har sett namnet ett par gånger här då jag skriver rätt mycket om just shoegaze, inte minst i samband med ett visst Cocteau Twins-maraton.
     Det lite märkliga genrenamnet har uppstått p g a ett visst beteende bland berörda musiker, nämligen det eviga stirrandet på fötterna. Detta stirrande handlar delvis om alla effektpedaler som tar upp halva golvytan men även, enligt en del medlemmar i diverse band, begränsad teknisk förmåga vilket ledde till att musikerna var tvungna att titta på instrumentet mycket när det spelade. Med andra ord stod man still mycket och höll sig rätt stationär. Det här scenbeteendet, höga volymer och mycket effekter skapade ett väldigt distinkt sound som blev lite av en hata/älska-grej.
     Dokumentären går igenom genrens historia från början till idag och låter musiker från många olika band, genom sina kommentarer i intervjuer, bilda en uppfattning om hur allt har sett ut. Det är riktigt kul att se att upphovsmannen till dokumentären har fått till så många fina intervjuer, att så många har ställt upp.
     Från slutet av 90-talet försvann genren rätt fort men precis som andra kulturyttringar har vi fått en slags 90-revival nu inom musiken och shoegaze har funnit sin väg tillbaka. Jag har nämnt förut hur otroligt glad jag är över denna oväntade överraskning. En hel del av de nya banden är riktigt bra och det låter framförallt lite bättre ljudtekniskt. Med det sagt så har den här genren svårt att skryta i den avdelningen då det ofta lät och låter mycket dåligt.
     Om du är intresserad av genren bör du se den här filmen. Den var mycket trevlig att titta igenom. Om du inte känner till något om genren kan den nog fortfarande vara intressant men jag skulle då hellre rekommendera att ta tag i lite skivor att lyssna på. Undertecknat kommer mer stor glädje att dela med sig av sina favoritskivor vid intresse.

Inga kommentarer: