torsdag 3 september 2015

Demoner - Anakronism (2014)

Om du gillar: Änglagård, Opeth på senare tid, Instrumental progressiv rock med svenskt sound, hammondorgel med rotary, grymma solon.

Den här skivan dök upp på bloggen Universum Noll. En riktigt bra blogg om man vill ha musiktips med inriktning mot det progressiva. Demoner är ett av de bästa tipsen jag fått där och den är väl värd att dela med sig av.
    Det första jag tänkte på när jag hörde skivan var hur svensk musiken lät. Precis som i musiken av det underbara bandet Änglagård hörs starka influenser av vår traditionella folkmusik. Men det är också i övrigt det doftar svenskt och det är det som är så kul med skivan. På spår 4, Gammaldags Ondska, hörs det extra tydligt. Introt är helt underbart. Man kan även höra melodier som påminner om Alfons Åbergs-temat i en annan låt.
     Rötterna vilar annars tydligt i tidig progressiv rock och bekvämare former av jazz. Det som skapar en känsla av svenskhet är kanske främst melodierna. Mellotronen får givetvis vara med på ett hörn den också (som det sig bör) och därmed är det nostalgiska målet ett faktum.
     Samtidigt som de har satt siktet mot förr bjuder ändå skivan på mer moderna rockiga inslag som förankrar den i samtiden. Ett annat ypperligt exempel på den här blandningen av nytt och gammalt på det här sättet finner du i skivan Heritage av Opeth. Även denna rekommenderas varmt, framförallt om du inte är ett Opeth-fan sedan tidigare.
     Musikerna är väldigt duktiga och jag tycker att de spelar bra tillsammans. Det känns också som att de alla är väl införstådda med vad de har tagit sig an musikaliskt. Skivan är trots genren rätt bekväm, stilig och kryddad med några spänningselement här och var.
     Det här är riktigt bra musik. Väl värt din uppmärksamhet helt enkelt och en trevlig skiva att dricka kaffe eller te till.

Inga kommentarer: