onsdag 16 september 2015

16 Horsepower - Sackcloth 'n' Ashes (1996)

Om du gillar: goth, rock, blues, toucch av country.

Medverkande:
David Eugene Edwards - Vocals, Banjo, Guitar, Bandoneon, Lap steel
Jean-Yves Tola - Drums, Backup vocals
Keven Soll - Stand up bass, Flat top acoustic bass, Cello, Backup vocals
Guest: Gordon Gano - Fiddle

I det här fallet kanske genren bör presenteras först. 16 Horsepower gör något man kallar för gothic country. Benämningen kan kännas flummig lite men jag tycker att det är mycket träffande. En kombination av goth och country helt enkelt. När det kommer till ordet goth kanske jag bör vara tydlig med att det handlar om den klassiska gothen, d v s band som Sisters of Mercy, Bauhaus m fl. En gnutta amerikansk söder i det hela så har vi musiken som också är riktigt bra. Det här är alltså den första skivan de gjorde och ett tips från en god vän för många år sedan.
     Frontmannen David Eugene Edwards är en av de musikpersonligheter som verkligen har berört mig. Oavsett om det handlar om det här bandet eller andra projekt förmedlar han mycket med sin röst och berättarstil. Det blir alltid så kraftfullt. Det förvånar mig att jag inte har skrivit om den här musiken tidigare då de här skivorna har spelats frekvent över många år nu.
     Musiken beskrivs kanske bäst som mörka amerikanska sagor med religiösa teman där banjo, kontrabas och gitarr ofta närvarar. Deras lust att experimentera genomsyrar allt och skapar något väldigt speciellt och trollbindande. Med Edwards sångstil blir stämningen otroligt tät.
     Jag rekommenderar alla som har rötterna i rock, blues, country, goth eller liknade att upptäcka den här musiken. Det finns lite av mycket för många.

Inga kommentarer: