onsdag 8 januari 2014

Boards of Canada - Tomorrow's Harvest (2013)

Om du gillar: Burial, Daft Punks soundtrack till Tron, diffusa och taktfyllda ljudlandskap.

Jag blir ibland förvånad över hur få som verkar känna till Boards of Canada, hur de har lyckats hålla sig så hemliga. Inom electrokretsar blir de ibland omtalade som legender. En stark anledning är förmodligen att de knappt ställer upp på intervjuer och har valt att hålla sig lite hemliga. Det blir musik man finner om man söjer eller får tips om dem. Samtidigt handlar det trots allt om electro fyllt med samplingar och beats - knappast något som inte ligger/har legat i tiden en längre tid. För egen del har de varit med i ganska många år, deras vackra och taktfasta ljudlandskap har alltid gett mig en viss ro.
     Efter ett uppehåll sedan 2005 dök de plötsligt upp med nytt material och roade sig med konstig och mycket diffus reklam. Fansens lyckorus var ett faktum och förväntningarna var höga - hypen var ett faktum. Blev det bra då? Jodå, det låter riktigt härlig och det låter mycket "Boards of Canada". Den suggestiva stämningen ligger tät och rullbandar-känslan svänger runt allt på ett snyggt och trögflytande sätt.
     Samtidigt är det definitivt en av de grupper som håller sig till sitt sound. Jag tycker dock inte att det blir ett problem; det finns absolut något att respektera i att behålla ett fungerande koncept. Givetvis är motsatsen minst lika godkänd då förändring också är riktigt kul. Huvudsaken är att artisterna gör det som hjärtat driver dem till. Hypen var dock lite väl stor men det är lätt hänt när de större namnen tar paus och gör något nytt.
     Jag rekommenderar egentligen den här skivan till de flesta. Om du är den rastlösa lyssnaren rekommenderar jag att du gör något samtidigt då det t.ex. är utmärkt som arbetsmusik. Låt sig vaggas till ro i den speciella värld som erbjuds och varva ner en stund.

Inga kommentarer: