torsdag 26 maj 2016

Voyager Golden Records

1977 sköts de två rymdsonderna Voyager 1 och Voyager 2 ut i rymden för att ge oss mer information om vårt solsystem. I skrivande stund så befinner sig bägge sonder på ett större avstånd än så. Den primära uppgiften var/är så klart att samla in data i form av bilder och andra mätningar men de har även ett meddelande med sig ombord.
      Voyager Golden Records är fyllda av musik, ljud och bilder som ska symbolisera livet på jorden. De visar även var Jorden befinner sig någonstans. Redan när de skickades iväg var man väl medveten om att chansen att någon annan livsform skulle få tag i den är ytterst liten. Sett från "rymdens mått" rör sig sonderna nämligen i ett relativt litet område. Man räknar kallt med att det tar sonderna 40.000 år att nå en annan stjärna så de har mycket tom rymd att ta sig igenom.
     Så det är viktigt att förstå att dessa skivor framförallt var tänkta som en tidskapsel snarare än ett seriöst försök att kontakta andra livsformer. Samtidigt är det hela fyllt av en optimism som är helt fantastisk. För de flesta är nog det här inga nyheter men det som många kanske inte har uppmärksammat är att inspelningarna nu går att lyssna på via nätet. NASA har släppt inspelningarna via Soundcloud så att man kan lyssna. Tidigare har de kommit i samband med en bok man kunde köpa som handlade om projektet. Den är tyvärr utsåld. Tveka inte att säga till om du bara sitter på ett exemplar för jag vill ha den!
     Bland inspelningarna finns ljud från vårt samhälle, ljud från vår planet, hälsningar från olika länder (ja Sverige finns, se nummer 47 bland hälsningarna) och 1½ timme musik. Det finns även en lista med dessa på Youtube där kvalitén är högre men jag rekommenderar att lyssna på dessa då det trots allt handlar om en grammofonskiva. Det här är förmodligen närmare den upplevelse som en annan livsform skulle ha om de stötte på inspelningarna.

Inga kommentarer: